Bersedia untuk dimasak!!
Pilih yang :
- Bila angkat tu, rasa berat.
- Tekan-tekan kulit dia, lembik tak? Kalau lembik jangan amik sebab maybe dah lama.
- Tengok telur, ada tak? Kalau ada, lagi sedap makan.
- Tengok sepit dia, cukup tak? Kalau tak, tak cantik la nak hidang. Hehe :)
Tips tambahan daripada aku :
Jangan kopek kat pasar cengkerang dia. Nanti orang yang kopek u buan sekali otak dia. Sebab aku suka amik otak dia. Bila masak, kuah jadik ketul-ketul. Sedap!!!!
Selamat menjadi ketam masak lemak cili padi.
Resipi aku,
- blend cili padi dan kunyit hidup.
- masukkan ketam, nenas, dan bahan kisar bersama-sama santan. Tak tumis kay!
- Then titikkan serai dua batang.
- buka api sederhana sampai menggelegak.
- Tambah garam dan perasa. Aku tambah asam keping (kecik giler) sebab nenas tak masam.
- Buh daun kunyit untuk naikkan lagi bau dia.
~Salah satu menu kgemaran aku~
2 comments:
tq for sharing..
slurrppp..mmg sedap msak lemak ni
assalamualaikum liza...sedapnya ketam masak lemak...:)
Post a Comment