Pelangi Semenyih 2 (Metro Kajang Group Holdings) is Our Second Home

Tuesday, September 27, 2011

Dah lama nak buat post pasal ni tapi asyik tertunggak. Semalam dapat msg dari developer tentang pelancaran Pelangi Semenyih 2 dan Hillpark 2, terus teringat nak buat entri pasal ni. Lagipun, rasa cam masih belum setel hal pembelian. Since dah setel, dah start bayar bulanan pun dua bulan lepas, so just wanna share with all why do we choose to buy our second home...

Actually, our current home now is an apartment with 4 rooms. We love to stay here since our home in Klang Valley area and it takes less than 10 minutes to my husband's office and around 15 minutes to my workplace. It has many facilities in the apartment gate. Ada laundry, shop, swimming pool, gym, convinced playground and nursery which we send Adam. It is a low density apartment. So peaceful as livin home. But not for a big family. End of this year dah nak tambah sorang lagi kan... Dua orang ok lagi, but how about 3,4,5.6 (opps. 5 sudah maksimum!)

So, kami usahakan untuk cari a bigger house to live with a bigger family. Cari dalam KL memang tak dapat lah kan... Dan tak mampu.. Yang ada pun beratus riban. Tak mampu kalau sekadar kakitangan kerajaan. Lain la kalau ada side business jual baju, alat sukan ke, ada business ngan ipar duai ka.. Haha.. Yolah tu.

Solution, kami cari di luar KL. Survey agak lama, akhirnya last minute decide... Area sini....

We chose under construction home sebab tak mampu beli rumah yang dah siap. Mahhal, bak kata Adam. We bought intermediate house, Phase 2 (Type B)


                                 Property Type:2-sty Terrace/Link House
                          Land Title:Residential
                    Tenure:Freehold
                          Land Area:168 Acres
                      Built Up:1,548 sq.ft. (Type A) / 1,759 sq.ft. (Type B)
                             Listing Price:From RM273,300
                        Bedrooms:4
                         Bathrooms:3
                                Total Units/Lots:166
                              Bumi Discount:7%
                                 Completion Date:2 years from SPA date (Expected)
Ni koleksi gambar dari website dia.

SUKA :
  • interior design dia, modern. (macam la nak sama dengan rumah sendiri nanti..)
  • Then, tangga dia agak terlindung dari pintu depan. 
  • Ada family hall kat tingkat atas
  • dan boleh renovate jadi wide balkoni dari master bedroom.
    Master bedroom besar
  • Ada sikit ruang untuk tanam serai dan daun pandan. Hehe.. Ciput je laman dia.
  • relax je life kat sana......
TAK SUKA :
  •  jauh dari KL. Sebab dah terbiasa dekat dengan Pusat Bandaraya
  • Itu je.. Itu pun dah rasa semakin dekat dengan adanya Hi Way SILK dan LEKAS..
Since, lambat lagi nak siap (2013), boleh lah menabung untuk renovation nanti. Itu pun belum tentu kami duduk di sana. Rumah sekarang cam dah ok sebab dekat dengan tempat kerja. Kalau ke sana, terpaksa la minta tukar.... Apa pun, kita merancang, Allah jua yang menentukan.

Ada sesiapa yang jatuh hati dengan rumah ni? Boleh la sama-sama kongsi pendapat dan pengalaman dengan Liza. Boleh la email at nice_yard@yahoo.com for RM2k under incentive Buyer-Get-Buyer scheme :P




































6 comments:

LYAfrina said...

mmg..interior designnyer sgt2 cantik & simple & moden.. kebanyakan pemaju skarang buat rumah design2 camni... tp mmg berkenanla...

tahniah buat liza... lya xde rezeki lg nk beli..odwy berusha ni.

ayu said...

wow..menarik la liza..tapi lokasinya mmm..agak jauh juga kan..

btw, interiornya mmg superb la ..^_^

irmafittaputri said...

wah tahniah...maju setapak...ngee~~ kite dulu dok bayar interst bank 2 tahun masa under construction nak nages rasa...>1k...mana sewa umah lg...nk menabung tuk reno lagik..yg penting semangat berkobar...heee houz warming jgn lupa jemput kami sekeluarga yeee

Liza said...

Lya~itu la, finishing dia pun modern type. :)

ayu~Lokasi tu 30km dari rumah skang. Mmg kena pindah la kalu nak duk sana..

Irma~Thanx... Interest payment skang ok lagi. Tapi makin naik ikut progress. 2, 3 bulan lagi agak2 sengkek la Liza. Nasib apartment skang my hubby settlekan.

InsyaAllah, jemput nanti satu family.....Jgn tak turun KL lak nanti. :)

Laili said...

Pelangi Semenyih ni dekat juga dgn rumah kakak saya di Taman Tasik Kesuma (Beranang). masa chambering dulu (tahun 2003) menumpang di rumah dia.

cantik juga design rumah tu. bila tgk betul2 nampak macam design rumah yg saya duduk skrg (di Sungai Besar)..

salam perkenalan :)

Anonymous said...

Silalah like fb pelangi semenyih 2.ada pelbagai info disana.:)