Sambal tumis Daging dengan Rebung Madu

Sunday, July 6, 2014

Sedar tak sedar dah seminggu kita menunaikan ibadah berpuasa. Belum sempat apa-apa. Nanti sedar tak sedar dah nak sambut raya.

Apa menu berbuka untuk hari ni ya? Liza sekeluarga memilih untuk masak secara ringkas ja. Resepi daripada mak dan kakak ipar digabung.

Sambal tumis daging bersama rebung.

Nak cuba? Ni resepinya :

Bahan-bahan asas :
300 g daging lembu
Semangkuk rebung madu
Minyak
Air

Bahan-bahan menumis :
3 ulas bwg putih
3 ulas bawang merah
2 inci halia
*semuanya dihiris nipis.

Bahan kisar :
Cili kering
2 Labu bawang besar

Cara memasak :
1. Tumis bahan2 menumis sehingga naik  bau.
2. Masukkan bahan kisar dan biar garing.
3. Masukkan daging dan tambahkan air supaya daging lembut.
4. Setelah daging lembut, masukkan rebung yang telah direbus.
5. Masukkan garam, gula dan perasa serta sedikit perahan air asam jawa.
6. Biar sebati sehingga kuah agak pekat.

Sedia untuk dihidang.



0 comments: