Friday, April 18, 2014

Hong Kong Babymoon Story | Day 1

Salam Jumaat.

Seronok la ramai yang akan bercuti esok. Liza bekerja esok. Tapi tak apa. Tak kisahh pun. Minggu lepas dah puas bercuti. Minggu ni kena la pulun. huhu..

Baru sempat nak kongsi pengalaman percutian Liza dengan hubby ke Hong Kong baru-baru ni. Sebenarnya, memang kami rancang dari awal lagi untuk ke sana. Tiket memang booking daripada tahun lepas. Tapi, yang tak rancangnya ialah status percutian. Hehe.. Pada mulanya kami ingat nak honeymoon, tapi Allah sebaik-baik perancang. Status bertukar kepada 'babymoon'. :D

Seperti mana kami selalu search dan baca blog Jari Manis dan Fatin Liyana untuk dapatkan info percutian ke Hong Kong ni, macam tu la Liza harap agar entri-entri percutian ni dapat dijadikan rujukan untuk yang mencari maklumat berkaitan. Harapnya, tidaklah disalahertikan.

Kami amik flight awal pagi, pukul 7.05 pagi. Jadi memang bersedia awal di airport sebab takut apa-apa yang tak dijangka. Kul 5.00 pagi kami dah terpacak kat LCCT. Yaa, kami guna flight tambang murah jew. Hehe... Everyone can fly katernyer~ Yo'o ja..

Cerita Cinta Ammar menemani Liza sepanjang sejam pertama perjalanan. Jam berikutnya, air mata menutupi semua. Tak nampak jalan di depan. Sedih sangat. Buku yang banyak memberikan panduan dan teladan. :( 

Jadi, jam seterusnya kita jelajah luar je la. Tengok awan berbagai bentuk. huhu...

Sampai di Hong Kong kira-kira jam 12.00 pm (delayed setengah jam di udara sebab trafik sibuk). Sejuk gak rasa. Suhu 21 darjah celcius. Dingin je.

Perkara pertama kami buat bila sampai airport ialah mencari SIMCARD FOR TRAVELLER. Cari kat satu kedai ni, dia jual HKD250. Mak ai, mahainya. Nak pakai 4 hari je kat sana. Teringat post Fatin Liyana, dia dapat HKD88 je. Kami cari kat 7 eleven. Dapat!! 

Kedua, kena cari OCTOPUS CARD. Kad yang berguna untuk semua pengangkutan awam di Hong Kong. Macam Touch n Go la fungsi dia. Ada di kaunter Airport Express di Level 3. Kami beli HKD150 untuk kad tu. Kalau tak cukup, korang bleh top up lagi.

Then, bergerak la keluar dari airport melalui signboard Train To City. Kami ke stesen bas yang linked dengan airport dan cari platform A21. Sebab tempat penginapan kami berada di area Tsim Kah Tsui. Kawasan golongan marhaen macam kami. Naik bas dan berhenti di perhentian ke14. Korang boleh tengok kat skrin dalam bas atau kalau dapat bas baru, ada skrin depan setiap seat.

Lama gak la aku rasa nak sampai ke Tsim Kah Tsui. Dalam 45 minit jugak. Sampai di Stop 14, kami mencari Nathan Road. Sebab di situ, kami akan jumpa kawasan penginapan kami di MIRADOR MANSION. Kami booking di PEARL GUEST HOUSE.  Untuk percutian budget dan backpackers macam kami, semua perbelanjaan pun kami budget. Cara orang marhaen bercuti. :p

Kami disambut oleh angsa ni di atas katil. Haha. 

Tip untuk korang yang nak bercuti budget : Pilih guesthouse yang ada tingkap. Memang harga dia mahal sedkit daripada yang lain tapi sekurang-kurangnya korang dapat rasa udara dingin tanpa aircond daripada luar. Sejukk!!

PEARL GUEST HOUSE ni memang highly recommended. Apa yang diiklankan di internet, sejibik sejibun sama macam yang disediakan. Baru rasanya dan service dia sangat bagus. 

So, kami rehat kejap. Makan bekalan nasi yang aku masak daripada rumah, ready untuk jalan-jalan sekitar Tsim Kah Tsui.

Tempat pertama kami pergi ialah Victoria Harbour. Daripada Mirador Mansion, Liza akan lalui Nathan Road untuk ke laluan subway (bawah tanah) dan tembus ke Star Ferry. Landmark dia Sheraton Hotel dan SOGO Shopping complex. Korang akan nampak harbour yang sepanjang tu ada ramai pelancong ambik angin (lepak sebenarnya..) Hehe..

Laluan setiap hari ke stesen MTR Tsim Kah Tsui.

Inilah dia pemandangan Victoria Harbour di sebelah petang.

Pencakar-pencakar langit Hong Kong di seberang harbour.


Kami berjalan sepanjang harbour dan bila letih, duduk di tangga Muzium (dah tutup masa tu) sambil memerhatikan gelagat manusia. Petang yang sangat santai.

Duduk je la melepak tengok orang. Melepaskan lelah bekerja. Sekali ni je. Lepas ni dah kalut benda lain, dah tak dapat rilek cam ni dah.

Bila bosan sangat, kami singgah di depan Muzium of Arts untuk jalan-jalan tengok sculpture dia. Hong Kong ni femes dengan skulpture la. Seni dan kepakaran dorang kot.

Then, kami balik bilik. 

Malam baru keluar ballik tengok pemandangan harbour dan menunggu untuk acara Symphony of Light. iI antara acara yang tak boleh dilepaskan kalau korang ke Hong Kong. Persembahan laser dan lampu warna-warna selama 15 minit, bermula kul 8.00 malam.

Lampu dan laser yang dipancarkan daripada bangunan di sepanjang harbour diiringi dengan alunan muzik. 

Pemandangan Avenue of Stars di malam hari.


My Best Man.

Last but not leaast. ;)

Ada banyak booth-booth kecik untuk ambil gambar kita dengan pasangan. Dia selalu minta HKD100 untuk satu gambar 5R. Mahal rasa. Tapi kami dapat tawar dengan satu nyonya ni. Dia bagi HKD50. So kami minta dia snap gambar kami berlatr belakangkan Victoria Harbour ni. Buat kenangan kami. :)

Ini saja kot untuk hari pertama kami di Hong Kong. Sebab lepas tu, kami balik bilik dan tidur. Penat berjalan weih.

~See you then~




















12 comments:

ANIM said...

kak memang tak mampu nak travel cara ni..
tak pandai nak cari menda2 camtu sendiri..
zaman muda2 dulu ok lagilah..baca map, naik subway sendiri
dah berusia ni..hmmm..baca dr blog liza jelah nampaknya

Liza Yati said...

ANIM - mmg kena study dan baca pengalaman org sblm travel kak. Tp kepuasan dia teraendiri.

anak Wan Salleh said...

bestnyer.. hkd250 itu dekat airport ke

RDZ Z said...

Neven been to HK yet. tapi my sis selalu ulang alik kat sini..One day In Shaa Allah will be here..Kita pun suka travel on our own...our travelling geng memang adventures habis..so kalau gi denga package kurang best sikit..he..he

DrCat said...

Teringin nak back packing tapi x reti hihi.. 2x gi obersi ( famili bukan urusan keje),2-2 pakai tour package or agent.Tgk la klo ade geng lg 2-3 org baru berani kot..mmg jimat sgt back packing nih

Liza Yati said...

Anak Wan Salleh - simkad yg mahal dan murah tu ada kt airport. Level yg sama. Hkd 250 tu kt kedai telco. Uang hkd88 tu selang bbrp buah drp kedai telco tu.

Liza Yati said...

RDZ - ya, adventurous lg challenging kan? Plg penting save budget!!

Liza Yati said...

DrCat -backpacking ni lebih adventurous and menjimatkan DrCat. Maube kalau p dgn anak2 kena straight to the point and guna agent.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

anak2 sapa jaga..liza tak mabuk ke? muka cam pucat..

Liza Yati said...

Baby - alhamdulillah tak mabuk Ila. Pucat tu maybe xcukup lipstik tu. Haha. Owh letih xpenah travel jauh.

Irma Putri said...

pi ber2 aje...lomantiknye lahai

Liza Yati said...

Irma Putri - A'ah. Honeymoon trip la kengkonon.